KNX – το παγκόσμιο πρωτόκολλο αυτοματισμού για τα σπίτια και τα κτίρια

Τι είναι το ΚΝΧ? Για τον έλεγχο όλων των στοιχείων σε ένα κτίριο, απαιτείται ένα σύστημα που να διασφαλίζει ότι όλα τα στοιχεία επικοινωνούν μέσω μιας κοινής γλώσσας: εν συντομία, ένα σύστημα όπως το ΚΝΧ το οποίο είναι ανεξάρτητο από τους κατασκευαστές των στοιχείων. Αυτό το πρότυπο βασίζεται σε περισσότερα από 24 χρόνια εμπειρίας στην αγορά, μεταξύ άλλων με προηγούμενα συστήματα KNX: EIB, EHS και BatiBUS. Μέσω του μέσου επικοινωνίας KNX στο οποίο είναι συνδεδεμένες όλες οι συσκευές (συνεστραμμένο ζεύγος, ραδιοσυχνότητα, ηλεκτροφόρο καλώδιο ή IP / Ethernet), είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι συσκευές μπορεί να είναι αισθητήρες ή ενεργοποιητές που απαιτούνται για τον έλεγχο εξοπλισμού διαχείρισης κτιρίων όπως:

Φωτισμός

Περσίδες / ρολλά

Συστήματα ασφαλείας

Θέρμανση – συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού

Συστήματα σηματοδότησης και παρακολούθησης

Inerfaces με συστήματα ελέγχου και κτιρίου

Τηλεχειρισμός

Μέτρηση

Έλεγχος ήχου / βίντεο

Λευκές συσκευές

Όλες αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται, να παρακολουθούνται και να σηματοδοτούνται μέσω ενός ενιαίου συστήματος χωρίς την ανάγκη για επιπλέον κέντρα ελέγχου.

Παγκόσμιο πρωτόκολλο

Ο κόσμος του οικιακού και του κτιριακού ελέγχου “μιλάει” KNX. Αρκετά εκατομμύρια επιτυχημένες εγκαταστάσεις KNX βρίσκονται όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική – μια απόδειξη του πόσο ελκυστικό είναι το KNX. Πάνω από 490 εταιρείες μέλη της KNX παγκοσμίως διαθέτουν περισσότερες από 8.000 πιστοποιημένες KNX ομάδες προϊόντων  στους καταλόγους τους, από διαφορετικούς τομείς εφαρμογών.

Ανοικτό πρωτόκολλο

Η κινητήρια δύναμη πίσω από το KNX είναι η KNX Association, μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς οικιακού και κτιριακού ελέγχου. Επί του παρόντος, η KNX Association έχει περισσότερα από 490 μέλη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της αγοράς στην Ευρώπη. Η Worldwide KNX Association έχει συμφωνίες συνεργασίας με περισσότερες από 98.000 εταιρείες εγκατάστασης σε 128 χώρες, περισσότερα από 100 πανεπιστήμια τεχνικών καθώς και πάνω από 450 εκπαιδευτικά κέντρα.

Guarantee for a standard!

Το KNX έχει εγκριθεί ως Διεθνές Πρότυπο (ISO / IEC 14543-3) καθώς και Ευρωπαϊκό Πρότυπο (CENELEC EN 50090 και CEN EN 13321-1) και Κινέζικο Πρότυπο (GB / T 20965). Τα προϊόντα KNX που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές μπορούν να συνδυαστούν μεταύ τους. Το λογότυπο KNX εγγυάται τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητά τους. Επομένως, το KNX είναι το μόνο ανοιχτό πρότυπο στον κόσμο για έλεγχο τόσο σε εμπορικά όσο και σε κτίρια κατοικιών.

KNX: Πολλαπλά πλεονεκτήματα

Όπου και αν χρησιμοποιείται, το KNX προσφέρει πραγματικά οφέλη στους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους εργολάβους και, πάνω απ ‘όλα, στους ιδιοκτήτες κτιρίων ή / και στους χρήστες.

Χαμηλό κόστος λειτουργίας με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας: Ο φωτισμός και η θέρμανση ενεργοποιούνται μόνο όταν χρειάζεται, π.χ. ανάλογα με τα χρονοδιαγράμματα ή / και την πραγματική παρουσία, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και χρήματα. Επιπλέον, ο φωτισμός μπορεί να ελεγχθεί αυτόματα σε σχέση με την ένταση του φωτός της ημέρας, διατηρώντας έτσι ένα καθορισμένο ελάχιστο επίπεδο φωτεινότητας σε κάθε χώρο εργασίας και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας (μόνο αυτές οι πηγές φωτός που χρειάζονται πραγματικά παραμένουν ενεργοποιημένες).

Εξοικονόμηση χρόνου: Η διασύνδεση όλων των συσκευών επικοινωνίας με ένα μόνο καλώδιο μειώνει σημαντικά το χρόνο σχεδίασης και εγκατάστασης. Το μοναδικό και ανεξάρτητο Engineering Tool Software (ETS) επιτρέπει το σχεδιασμό, τη μηχανική και τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων που περιέχουν πιστοποιημένα προϊόντα KNX. Καθώς το εργαλείο είναι ανεξάρτητο από τον κατασκευαστή, ο ΚΝΧ partner μπορεί να συνδυάσει προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών με διαφορετικά μέσα επικοινωνίας (συνεστραμμένο ζεύγος, ραδιοσυχνότητα, γραμμή τροφοδοσίας ή IP / Ethernet) σε μία εγκατάσταση.

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές εξελίξεις: Μια εγκατάσταση KNX μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέες εφαρμογές και είναι εύκολα επεκτάσιμη. Νέα εξαρτήματα μπορούν εύκολα να συνδεθούν με την υπάρχουσα εγκατάσταση καλωδίου.